اخبار انجمن ها, اخبار خانه تئاتر, موسسه فرهنگی هنری خانه تئاتر, ویژه اعضاء خانه تئاتر

دکتر صالحی : تئاتر عروسکی امکانی برای نقد و گفت‌وگوی اجتماعی را فراهم می‌آورد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشت: عروسک‌های به ظاهر بی‌جانِ نمایش‌ها امکانی تازه و گسترده را در نقد و گفت‌وگوی اجتماعی فراهم می‌آورد.

به گزارش گروه خبر سایت خانه تئاتر به نقل از روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سید عباس صالحی امروز، سه شنبه ۲۷ آذر به مناسبت آغاز بیستمین جشنواره تئاتر عروسکی تهران مبارک در پیامی نوشت: عروسک‌ها جهان بی‌مرزی دارند. هنوز بعد از هزاران سال که عروسک‌های سفالی و چوبی با هنر دست مردمان باستان، ابزاری برای نیایش و نمایش و بیان اندیشه‌های آنان بود، هنوز هم عروسک‌ها روایت‌گر انسان دردمند و هنرمندند. عروسک و نمایش عروسکی حیطه‌ای کهن و فراگیر در ارتباط انسان با اشیاست و با جامعه و باورها و آرزوهای انسان نیز همزاد است.

 

 

وی افزود: عروسک‌ها معمولاً متأثر از شرایط اجتماعی و فرهنگی ساخته می‌شوند و این به معنای بازتولید اندیشه‌های اصیل انسان است. امروز نیز در همه دنیا، عروسک‌های گاه ساده، می‌توانند دنیایی پر از رمز و راز و شگفتی و شادی و نشاط را در عین اندیشه‌ورزی در نمایش‌های عروسکی به بیننده منتقل کنند. عروسک‌های به ظاهر بی‌جانِ نمایش‌ها، چنان در دستان عروسک‌گردان‌ها جان می‌گیرند که با کودک و بزرگسال ارتباطی عمیق برقرار می‌کنند و امکانی تازه و گسترده را در نقد و گفت‌وگوی اجتماعی فراهم می‌آورند.

صالحی ادامه داد: نمایش عروسکی سابقه‌ای دیرین در جهان و ایران دارد، نمایش عروسکی امکان گسترده گفت‌وگو و نقد درباره مفاهیم و پدیده‌های متعدد و مختلف است. زبان و بیان نمایش عروسکی، غم و شادی، امید و حسرت، اشک و لبخند، خاطره و رویای انسان‌ها است. نمایش عروسکی ایران با سابقه‌ای دیرین و درخشان بر نمایش عروسکی دیگر کشورها تاثیر گذاشته و از آنها نیز تاثیر گرفته و اوج و فرودهایی را از سر گذرانده است.

وی اضافه کرد: جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران- مبارک، رویدادی است که ارتباط و تعامل‌های گوناگون را به نمایش می‌گذارد. عروسک‌ها با هر خاستگاه و زمینه اجتماعی و فرهنگی و با هر زبان و بیان، بستر گفت‌وگو درباره آسمان آبی کودکان جهان است.

صالحی افزود: جشنواره تئاتر عروسکی تهران که با نام بامسمای مبارک، بیستمین دوره خود را می‌گذراند، از مهم‌ترین جشنواره‌های تئاتری است که هیچ محدوده سنی نمی‌شناسد و برای همه مردم جذابیت دارد. به همین دلیل فرصتی مغتنم برای هنرمندان است تا اندیشه‌های ناب را در دل داستان‌های خود بپرورانند و به مخاطب ارائه دهند و فضای گفت‌وگویی هنرمندانه را با جامعه طراحی کنند. این جشنواره اکنون به بلوغ رسیده و با گروه‌های نمایشی و برنامه‌ها و بخش‌های متنوعی که دارد می‌تواند امیدآفرینی و نشاط را در جامعه تسری بخشد.

بیستمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک ۲۶ آذر تا ۳ دی ۱۴۰۳ در تهران برگزار خواهد شد.

 

 

پیام معاون امور هنری به بیستمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی

نادره رضایی،معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به بیستمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران مبارک پیام داد .

در متن پیام معاون امور هنری آمده است: عروسک‌ها هر چند دست‌کار آدمیان در طول تاریخ بوده‌اند، اما آنقدر جان و روح داشته‌اند که بیرون از شخصیت انسانی، برای خود هویتی یگانه خلق کرده و بیرون از چوب و پارچه و سفال زیسته‌اند. عروسک‌های نمایشی، گویی حکایت همان رباعی خیام‌اند که روایت انسان را در این جهان گذرا به بیانی استعاری گفت:

                ما لعبتکانیم و فلک، لعبت‌باز از روی حقیقتیم نه از روی مجاز

                 یک‌چند درین بساط بازی کردیم رفتیم به صندوق عدم یک‌یک باز

و عروسک‌هایی که بعد هر نمایش، دوباره به صندوق بازی باز می‌گردند. عروسک و عروسک‌گردان، افزون بر جنبه‌های نمایشی در ادوار تاریخی، حامل پیامی رسانه‌وار بوده‌اند و بیانگر آرزوهای بلند انسانی و روایت‌گر رنج‌ها و شادی‌های آدمی و نمایشگر اندیشه‌های کهن و اسطوره‌ای بشر بوده‌اند.

در همه این سال‌ها و قرون که عروسک‌های پارچه‌ای و دست‌ساز زنان، در قالب شخصیت‌های داستانی و خیالی روی صحنه نمایش جان گرفته‌اند، نمایش عروسکی را به میراثی گرانقدر به تاریخ هنر افزوده‌ و امروز ما به آن می‌بالیم و بر شانه‌های گذشتگان خود می‌ایستیم و نمایش‌های عروسکی را روی صحنه می‌بینیم و نمایشگرانش را می‌ستاییم و از خردسال تا پیرسال از آن نه فقط لذت، که چه بسا حیرت می‌کنیم.

عروسک‌ها افزون بر این بیانگری و روایتگری، راه گفت‌وگو را در جامعه دیروز و امروز هموار می‌کنند و ساحتی دیگر را برای گفت‌وگو فراهم می‌آورند. از منظر اهمیت و جایگاه گفت‌وگو در جوامع انسانی، می‌توانیم عروسک‌ها را در مسندی بلند بنشانیم و از زبان آنها سخن بگوییم، همانگونه که انسان‌های کهن از زبان حیوانات، فابل‌ها را خلق می‌کردند، عروسک‌های انسانی فانتزی و خیال انگیز، مدیوم و واسط انسان و انسان بوده و هستند.

نمایش عروسکی در ایران، کم از نمایش زنده انسانی نداشته و امروز نمایشگران عروسکی ما در جایگاهی ایستاده‌اند که مرتبه جهانی دارد و فقط همین جشنواره، نشان دهنده قدمت عروسک‌های نمایشی ما نیستند که پیشینه‌ای بیش از اینها در تاریخ به نام خود ثبت کرده‌اند.

نمایشگران عروسکی ما با تلاش بسیار در صحنه و دانشگاه، در ساخت عروسک‌ها و طراحی‌های خلاقانه در اجرا، شگفتی‌آفرین صحنه‌های نمایش بوده‌اند و دل تماشاگرانشان را برده‌اند. عروسک‌هایی که زبانی جهانی دارند و بی‌واسطۀ زبان، می‌توانند از شرق تا غرب عالم را درنوردند و با هر فرهنگ و جامعه‌ای ارتباط برقرار کنند.

جشنواره عروسکی تهران مبارک، ثمرۀ تلاش هنرمندانی است که بی چشمداشت و صرفاً برای رشد هنر عروسکی صحنه را روشن نگه می‌دارند و استمرار زندگی عروسک‌ها، مدیون بیداری دستانی است که آنها را می‌گردانند.

همینجا از همکاران گرامی خود سپاسگزارم که فرصتی دیگر را فراهم کرده‌اند تا مردم عزیز به نمایش عروسک‌ها بنشینند و به همراه هنرمندان و نمایشگران عروسکی از همه مردم دعوت می‌کنم که از کودک تا بزرگسال به دیدن نمایش‌های عروسکی بیستمین جشنواره عروسکی تهران مبارک بیایند. چرا که همین عروسک‌ها، راوی زندگی امروز ما خواهند بود. به امید درخشش هنرمندان عروسکی در جشنواره بیستم مبارک.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *