سهراب سلیمی برگزاری نکوداشت زندهیاد رکنالدین خسروی را تعهد خود نسبت به این استاد تئاتر ایران دانست که تأثیر شگرفی بر نسلهای مختلف تئاتری داشته است.
به گزارش گروه خبر سایت خانه تئاتر به نقل از مهر ، سهراب سلیمی کارگردان با سابقه تئاتر ایران درباره برگزاری نکوداشت زندهیاد رکنالدین خسروی که قرار است روز سهشنبه ۲۰ شهریور در خانه هنرمندان ایران برگزار شود ، گفت : این نکوداشت و رونمایی از کتاب «خردمندی، دردمندی است» بهانهای شد تا یادی کنیم از زندهیاد رکنالدین خسروی. بیشترین تمرکزم در این نکوداشت این است که شخصیت، فعالیتها و تأثیرگذاری این استاد بزرگ را در تئاتر ایران یادآوری کنیم.
وی ادامه داد: کتاب «خردمندی، دردمندی است» با تلاش سیمین داوودی همسر ایشان و فریبا کامران شکل گرفته است که گزیدههایی از فعالیتهای وی در عرصههای ترجمه، پژوهش و تحقیق را گردآورده است. بخش دیگر این کتاب یادی است که زندهیاد خسروی از چهرههایی که درگذشتهاند و یا در زمان حیاتش در قید حیات بودند، کرده است.
سلیمی تأکید کرد: زندهیاد رکنالدین خسروی تأثیرات شگرفی در زندگی هنری من، همنسلان و نسلهای بعد داشته است. معتقدم ایشان در کشور ما خیلی محزون واقع شد ولی آثارش در بخش آموزش، نحوه نگرش به تئاتر و انسان، کم نظیر است. یکی دیگر از عنوانهای اصلی مدنظر من در این نکوداشت این بوده که رکنالدین خسروی به عنوان یگانه کارگردانی است که از نسل جوان استفاده، حمایت و همراهی میکرد و بسیاری از نسل جوان گمنام را در آثارش به شکل شایستهای درخشان کرد.
وی درباره سخنرانان حاضر در مراسم نکوداشت زندهیاد رکنالدین خسروی، بیان کرد: در این مراسم ایرج راد، اکبر زنجانپور، قطبالدین صادقی، ابراهیم وحیدزاده، کمال شفیعی، مسعود دلخواه، عطاءالله کوپال، محمود کیانوش و سیمین داوودی سخنرانی دارند.
این هنرمند با سابقه تئاتر در پایان سخنان خود تصریح کرد: درباره رکنالدین خسروی هر کاری انجام دهم جزو تعهد بنده نسبت به این شخصیت است که تأثیر بهسزایی در زندگی تئاتری من داشته است.
در این مراسم همچنین از کتاب «خردمندی، دردمندی است» با موضوع تئاتر رکنالدین خسروی نوشته سیمین داودی و فریبا کامران رونمایی به عمل خواهد آمد. در معرفی این کتاب که توسط نشر نیماژ منتشر شده، آمده است:
رکنالدین خسروی را بیشک میتوان پدر تئاتر تجربی ایران دانست. او با نگاه پیشرو و مدرن خود، شیوهای را در بازیگری و کارگردانی بنیان نهاد که اکنون بسیاری از کارگردانان جوان، ادامهدهنده همان راه هستند. در دنیایی که هنوز پدیدهای به نام اینترنت وجود نداشت، او با احاطه کمنظیرش بر سایر هنرها، خوانش و تحلیل متن را خالی از شیوههای مرسوم آن روزگار به پیش میبرد. در تمرینهای او، بازیگر بیآنکه بداند، همراه بزرگانی چون آپیا، پیسکاتور، برشت، میرهولد و گروتفسکی در سیر تکاملی نمایش قرار میگرفت و اگر قرار بود تحلیلی از نقش داشته باشد، باید آن را در «عمل» به اجرا میگذاشت. در این کتاب با بخشهایی از زندگی و کار خسروی روبهرو میشویم که جنبه علمی، هنری و تا حدودی شخصی زندگیاش را در بر میگیرد. این کتاب، همه زندگی او نیست، اما میتوان از لابهلای فصلها و سطرها دریافت که او بیوقفه اندیشیده، خوانده، شرافتمندانه زیسته، بیدریغ بخشیده و به دور از هیاهو، شاگردانی را پرورانده که چون خودش نه به دنبال ناماند و نه نان.
مراسم نکوداشت زندهیاد رکنالدین خسروی روز سهشنبه ۲۰ شهریور، ساعت ۱۸ تا ۲۰، در سالن جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار میشود.