مرتضی فروزانفر که این روزها نمایش «کانال» را اجرا میکند، گفت: در این نمایش دنبال قهرمان نبودیم بلکه میخواستیم تنهایی آدمها را نشان بدهیم.
این کارگردان تئاتر توضیحاتی درباره ویژگیهای نمایش خود ارایه کرد و به انتقاد از عملکرد برخی سالنهای تئاتر پرداخت.
فروزانفر که خود نگارش متن این نمایش را بر عهده داشته، درباره محتوای آن گفت: نمایش ما درباره تنهایی آدمهاست؛ کسانی که گویی سخنانشان شنیده نمیشود و همه تلاش خود را به کار میگیرند تا دیگران صدای آنها را بشنوند. آدمهای نمایش ما در ساختمانی گیر افتادهاند و از راه کانال کولر با مردمان جهانی دیگر در ارتباط هستند و تماشاگر به مرور متوجه میشود که آنها مردگان هستند و …
او ادامه داد: کانسپت نمایش ما تنهایی و ترس است و در داستان ما قهرمانی وجود ندارد بلکه برچسب ترسو بودن بر پیشانی همه شخصیتها خورده است. در این نمایش ۹ تکگویی (مونولوگ) داریم و بازیگر رو به بازیگر دیگری سخن میگوید که ما تصویرش را نمیبینیم و فقط صدایش را میشنویم.
فروزانفر با بیان اینکه بیشتر گرایشش به کارهای فرم بوده است، با ابراز تاسف از بیتوجهی به این هنر در ایران افزود: متاسفانه تئاتر فیزیکال در کشور ما بد جا افتاده است و حالا افراد بسیاری مدعی کریو گراف بودن (طراح حرکت و فرم) هستند. در حالیکه چند متخصص انگشت شمار در این زمینه داریم.
او ادامه داد: از سوی دیگر متاسفانه تئاتر ما همچنان به فرمهای قبلی خود پایبند است و ما از تئاتر روز جهان بیاطلاعیم و هنوز به فرمهای کلیشهای سابق چسبیدهایم و همچنان این پرسش برایم مطرح است که ما کی به دنبال کارهای تازه میرویم و صرفا به آوردن چند چهره شناخته شده اکتفا نمیکنیم. در جهان، تئاتر، بیشتر هنری است برای دیدن ولی در کشور ما گویی بیشتر هنری است برای شنیدن.
فروزانفر با تاکید بر اینکه دنبال بازیگر چهره نبوده است، ادامه داد: ترجیح دادم نمایشم گیشهپسند نباشد ولی در عوض به تئاتر روز جهان نزدیک باشد. به همین دلیل بازیگر چهره نداریم. بازیگران ما کسانی هستند که شاید چندان به حرکات فرم تسلط نداشته باشند ولی پذیرای فرمهای سخت هستند.
او در گفتوگو با ایسنا با انتقاد از شیوه ارایه سالنهای دولتی به گروههای نمایشی افزود: کسانی که سالن دولتی دارند، بیشتر از کسانی حمایت میکنند که فروش نمایشهایشان تضمین شده است. اما از کجا میدانند که نمایشی مانند نمایش ما فروش خوبی نخواهد داشت، شاید اگر ما اجاره سالن نداشتیم، میتوانستیم برای خود نمایش بیشتر هزینه کنیم تا کارمان کیفیت بالاتر و به تبع آن فروشی بیشتر داشته باشد. در این شرایط اقتصادی، حتی اجرای یک نمایش ساده با بیشترین صرفهجویی هم برای یک گروه جوان، کاری است پر هزینه. تا کی دانشجویان تئاتر باید پشت در سالنهای دولتی منتظر بماند تا این سالنها پول دربیاورند؟! جوانان امروزی باید از کجا شروع کنند، کسی از شکم مادر خود با سابقه کار زاییده نمیشود و باید جایی شروع به کار کند ولی در سالنهای دولتی، این فرصت، به اغلب گروههای جوان داده نمیشود. ضمن اینکه برخی از افراد با رانت در این سالنها نوبت اجرا میگیرند و همه اینها غمانگیز است.
او در عین حال خاطرنشان کرد: با وجود همه این سختیها، من کار کردن را ترجیح میدهم چون حالم تنها با کار کردن خوب است و تنها در این صورت است که احساس زنده بودن دارم.
نمایش «کانال» از روز چهارشنبه پنجم مهرماه در سالن شماره یک تماشاخانه ارغوان هر شب ساعت ۱۹ اجرای خود را آغاز کرده و شهرزاد بیانی، لیلا شاهی، محمدجواد عارف اصیل، سجاد حیدریه، علیرضا اتابکی، امیرحسین شیشه گران، حامد لطفی، امید محمدی، حمید صالحی و مرتضی فروزان فر بازیگرانی هستند که در این نمایش ایفای نقش می کنند.